Karakteristike
Potrebe
Obdobje pobiranja pridelka
Karakteristike
Pravilno sajenje
Sajenje jajčevca
Jajčevec zagotovo sodi med vrste zelenjave, ki imajo rade višje temperature. Da razvije dober pridelek, med celotno fazo razvoja potrebuje čim bolj enakomerno temperaturo od 20 do 25 °C. Tako je postalo že jasno, da ta zelenjava na naši zemljepisni širini na prostem ne bo dobro uspevala. Njena rast bo že pri 15 °C občutno počasnejša. Vendar ima jajčevec tudi v rastlinjaku težave, saj zelo slabo prenaša visoko vlažnost zraka – zato ne smete pozabiti na redno prezračevanje rastlinjaka.
Če želite pobirati plodove jajčevca, potrebujete veliko potrpljenja, saj si rastlina za svoj razvoj vzame veliko časa. Zato pohitite s setvijo svojega jajčevca in semena položite v zemljo že januarja. Vaša semena bodo zanesljivo vzklila v posodicah za vzgajanje na topli okenski polici, pri tem pa zadostuje že, če v posamezen predalček posadite po eno seme. Prve sadike bodo pokukale na plano po 2–6 tednih.
Jajčevec lahko v zemljo v vašem rastlinjaku posadite šele po sredini maja, torej po ledenih možeh. Vsaki rastlini zagotovite prostor 40 × 40 cm in jim že od začetka zagotovite oporo, saj mehki deli rastline praviloma ne morejo vzdržati teže svojih plodov.
Jajčevec lahko zelo dobro gojite tudi v velikem loncu. Tudi tukaj so za dobro rast rastline odločilni zadostno topla lega ter redno zalivanje in dodajanje hranil.
Pravilna nega
Nega jajčevca
Rastline z velikimi listi in plodovi le redko varčujejo z vodo in tudi jajčevec nedvomno sodi med bolj žejne rastline na vaši gredi. Če ga pozabite redno zalivati, bodo plodovi mnogo manjši, kot bi si morda želeli. Pri zalivanju pa morate biti pozorni tudi na to, da rastline ne zalivate od zgoraj. Podobno kot paradižnik tudi jajčevec ne mara vode na svojih listih in plodovih.
Jajčevci obožujejo zemljo, bogato s hranili, zato lahko že pred posaditvijo v zemljo v rastlinjaku zadelate večjo količino komposta. Namesto komposta lahko zemljo obogatite tudi z moko iz rogov in mletimi kamni. Tudi po posaditvi svoji rastlini, ki za razvoj potrebuje veliko hranil, zagotovite dodatna hranila, predvsem v obliki organskih gnojil za sadje in zelenjavo.
Da lahko jajčevec večino svoje energije nameni razvoju plodov, z rastline tu in tam odstranite ves nepotreben balast. Pri tem lahko redno odstranjujete predolge stranske poganjke, še pomembneje pa je redno odstranjevanje nastavkov ploda, tako da na posameznem poganjku pustite samo 2–3 nastavke. Samo tako bo rastlina imela dovolj moči, da bo popolnoma razvila vse svoje viseče plodove.
Vrtnarji morajo biti potrpežljivi tudi pri pobiranju jajčevca. Včasih lahko traja vse do avgusta, da plodovi dobijo svojo značilno črnovijolično barvo. Ko pa se enkrat obarvajo, jih čim prej poberite, saj v nasprotnem primeru zgubijo svoj slasten okus.
Več o zelenjavnem vrtu
Za dober pridelek