Karakteristike
Potrebe
Obdobje pobiranja pridelka
Karakteristike
Pravilno sajenje
Sajenje graha
Grah je klasična rastlina v vsaki gredi. Te zdrave stročnice sicer prvotno izvirajo iz vzhodne Azije, vendar so že več generacij del naše prehrane in jih lahko brez težav vzgajate tudi v naših krajih. Pri grahu razlikujemo med mozgovcem ter stročjim in sladkim grahom. Slednjega bolje poznamo pod imenom sladkorni grah in ga lahko uživamo kar s strokom.
Grah nima posebnih zahtev, kar se tiče lege. Zadovoljen je že s polsenčnim kotičkom na vašem vrtu. Če so tla ob tem še zelo globoka ter bogata s humusom in apnencem, potem lahko vanje brez težav posadite svoj grah.
Odvisno od sorte graha ga lahko ob dobrem vremenu posejete neposredno v gredo med marcem, aprilom in majem. Na neugodnih območjih, kjer se večkrat pojavi nočna zmrzal, je smiselno grah predhodno vzgojiti. Najpozneje maja pa lahko grah v vsakem primeru presadite na prosto. Svojemu grahu lahko priskočite na pomoč s podporo za plezanje. Pri tem zadostuje že, če je podpora visoka 80 cm.
Grah se najbolje razume s korenjem, solatami, bučevkami in tudi sortami zelja. Slabo pa se razume sam s seboj in tudi drugimi stročnicami, kot je nizki fižol. Graha ne sadite vedno na isto mesto, saj boste s tem preprečili nastanek bolezni in zemlje ne boste prekomerno izčrpali. Tako si boste zagotovili bogat pridelek.
Grah ni samo zelo okusen, ampak je tudi bogat z beljakovinami. Celo otroci obožujejo to zdravo zelenjavo, ki jo lahko pripravite na veliko več načinov, kot sprva mislite. Ste že kdaj poskusili grahov pire?
Pravilna nega
Nega graha
Ko grah enkrat vzklije, njegova potreba po vodi znatno pade. Dokler se zemlja ne izsuši popolnoma in je vedno vsaj nekoliko vlažna, se bo grah v njej dobro počutil. Zato velja: manj je včasih več.
Grah ne potrebuje velike količine gnojila, saj se lahko zaradi bakterij na svojih koreninskih gomoljih sam dobro oskrbuje z dušikom. Če ste zemljo pred posaditvijo oplemenitili na primer s kompostom, si vam ni treba delati preglavic z rednim gnojenjem. Če svojim rastlinam kljub temu želite priskočiti na pomoč, lahko v zemljo vmešate apno, jo prekopate in redno odstranjujete plevel.
Grah za zorenje v povprečju potrebuje 14 tednov. Da ga poberete, z rastline previdno odtrgajte napete stroke. Grah nato povlecite iz stroka, saj bo v nasprotnem primeru še naprej zorel in njegov okus bo slabši.
Grah je najbolje porabiti takoj, ko je še svež. Dobro se obnese tudi, če ga zamrznete. Za to grah najprej blanširajte, nato ga dajte v primerno posodico ali vrečko za zamrzovanje in ga shranite v zamrzovalnik. Tako bo ostal svež več mesecev in ga boste lahko postopoma sproti odtajali ter uporabljali.
Morda bi vas zanimalo tudi
Za dober pridelek