Jagodičevje je odličnega okusa, prav tako pa gre za pravo super-sadje: vsebujejo ogromno vitaminov, krepijo naš imunski sistem, nekatere pa imajo celo protivnetne lastnosti. Zato ni prav nič presenetljivo, da je čas poletnega pobiranja pridelkov vrhunec vrtnarskega leta. Na tem mestu lahko izveste več o različnih vrstah jagodičevja, pripravili pa smo vam tudi seznam podatkov, ki si jih je dobro zapomniti pri vzgoji jagodičevja.
Sladke
Obstaja več kot 1.000 sort jagod, ki se med seboj razlikujejo po obliki, barvi, velikosti, okusu, obdobju obiranja in tako dalje. Jagode so odlično sadje za sladkosnede: ker vsebujejo več kot 90 % vode, gre za sadje z majhnim številom kalorij, poleg tega pa so tudi zelo zdrave, saj vsebujejo obilo vitamina C, folne kisline, železa in kalcija. Z botaničnega vidika pa jagode pravzaprav ne sodijo med jagodičevje, pač pa med birne plodove – dejanski sadeži sadike jagode so rumena semena na površini sadeža.
Poznamo zelo pozne in zelo zgodnje sorte jagod, kam jih uvrščamo, pa je odvisno od tega, kdaj začnejo cveteti in zoreti. Pri vzgajanju jagod je pomembno tudi razlikovanje med sortami, ki obrodijo le enkrat, in tistimi, ki obrodijo dvakrat. Sorte, ki obrodijo enkrat, kot so denimo »Bogota«, »Elvira« in »Havelland«, zacvetijo šele spomladi. Sorte, ki obrodijo dvakrat ali celo večkrat, kot denimo »Machern« in »Ostara«, pa cvetijo tudi v dolgih poletnih dneh. Če želite jagode obirati dolgo časa, posadite mešanico različnih sort. Velja naslednje pravilo: prej kot posadite rastlino, bolje je. Cvetovi za naslednje leto se tvorijo med avgustom in oktobrom. Če rastline posadite pozneje, bo pridelka manj. Najbolje je, da rastline posadite na razdalji približno 30 centimetrov druga od druge.
Kisli
Ribez spada v družino kosmuljevk in je izjemno trdoživa rastlina. Svetlo rdeči plodovi so kisli, odlični pa so v obliki marmelade ali kot preliv za torto. Izjemno bogati so tudi z vitaminom C. Črni ribez je za zdravje še bolj blagodejen in tudi bolj aromatičen: izboljša namreč prepustnost krvnih žil in zato lahko prepreči srčne napade. Obstajajo tudi sladke sorte brez barve, kot denimo »Primus« ali »White Versailles«, če imate radi surovo sadje.
Ribez ni preveč izbirčna rastlina, kar se tiče lokacije, saj se lahko uspešno spopade s senčnimi in polsenčnimi prostori. Sicer pa jagodičevje polno aromo razvije šele, če lahko zori na soncu in če sta druga poleg druge posajeni vsaj dve različni sorti.
Sveže
Maline delimo na dve skupini sort: poletne in jesenske maline.
Prednost jesenskih malin je v tem, da dozorijo tako pozno v letu, da vam ni treba skrbeti glede hroščev, ki napadajo maline. Po drugi strani pa poletne sorte obrodijo bolj bogato, sadeži pa so tudi bolj kakovostni.
Grm malin lahko zraste tudi do dva metra visoko, zato jim lahko pri vzpenjanju pomagate z latniki. Posamezne rastline posadite na gredico vzdolž latnika in poskrbite, da bo med vsako rastlino približno pol metra prostora. Najboljši čas za sajenje malin je začetek oktobra. Maline imajo rade sonce, dobro pa uspevajo tudi na polsenčnih lokacijah. Pomembno je, da jih zaščitite pred vetrom. Rastline potrebujejo zrahljano zemljo z veliko hranilnih snovi, ne prenašajo pa zastajanja vode.
Sadne
Robide so ime dobile po trnih na viticah, ki jih uporabljajo za pomoč pri plezanju. Rastlino in njene plodove s skupnim imenom imenujemo tudi robidovje. Angleški izraz »blackberry« prihaja iz staro-angleške besede »blæc-berie«.
Robide najbolje uspevajo na sončnih lokacijah – zaradi vitic je idealen prostor za robide zid, ki je obrnjen proti jugu. Robide pa lahko vzgajate tudi ob latnikih. Posadite jih približno 5 centimetrov globlje, kot so bile posajene v lončku, da tako vzpodbudite tvorbo novih vitic. Nato obstoječe vitice porežite do dolžine približno 30 centimetrov. Prst, kamor nameravate posaditi robide, naj vsebuje obilico humusa, prav tako pa mora biti dobro prepustna in ne prelahka. Za robide so najboljša tla z manj apnenca in z vrednostmi pH od 5,5 do 6,5.
Robida je dvoletnica. To pomeni, da mlade vitice zrastejo v prvem letu, stranski poganjki pa se iz njih razvijejo drugo leto. Če je zraslo dovolj mladih vitic, jih lahko obrežete od konca maja do začetka junija. Na vsaki rastlini pustite približno šest mladih poganjkov – na njih se bodo naslednje leto razvili sadeži. Od oktobra dalje lahko porežete dve leti stare vitice, ki rastejo blizu tal.
Ali so z botaničnega vidika banane, datlji, kiviji, paradižniki, paprike in jajčevci tudi jagodičevje? Jagoda je vsako sadje, ki pade z rastline v zaprti obliki in se ne odpre, ko je zrelo.
Če se odločite za nakup trpežnih sort in če poskrbite, da jih boste pravilno negovali, ste skoraj zagotovo na dobri poti proti uspešnemu pobiranju jagod. Ključnega pomena je ustrezna prst, dovolj hranilnih snovi in redno zalivanje.
Najboljša prst za jagodičevje
Jagodičevje na splošno obožuje zrahljano prst, bogato s humusom. Za sajenje uporabite visokokakovostno prst s sestavinami, ki so posebej prilagojene potrebam jagodičevja. Nato temeljito zalijte. Vendar pazite: prepričajte se, da ne obstaja nikakršno tveganje za zastajanje vode. Glinasto prst lahko obogatite s kompostom, listjem ali peskom. Vrednost pH prsti naj bo po možnosti rahlo kiselkasta, med 5,5 in 6,0.
Popolno dovajanje hranilnih snovi
Rastline bodo obilico sladkih sadežev obrodile samo, če jim dovajate dovolj hranilnih snovi. Ko se pojavijo prvi poganjki, lahko rast spodbudite z gnojilom. Gnojilo s počasnim sproščanjem je dobra ideja, če želite gnojilo uporabiti le enkrat na sezono.
Za grme jagodičevja je treba dobro skrbeti tudi po obiranju plodov. Če želite pomagati svojim rastlinam, najprej odstranite plevel, ki raste pod grmičevjem, nato pa zrahljajte zemljo z grabljami in uporabite gnojilo za jagodičevje. Zatem dodajte zastirko iz pokošene trave ali slame. V času glavnega rastnega obdobja tudi okrog rastlin jagod natresite slamo, saj boste tako sadeže zaščitili pred umazanijo in gnitjem. Za ribez velja naslednje: ker imajo izjemno plitve korenine, zemlje nikar ne pograbite pregloboko!
Kdaj lahko obirate jagodičevje
Čas obiranja jagodičevja je odvisen od sorte, ki ste jo izbrali (ali cveti zgodaj ali pozno, ali skozi leto sadeže obrodi večkrat itd.), in od nameravane uporabe. Več sonca kot prejmejo sadeži, in dlje kot počakate, bolj sladki in aromatični bodo sadeži. Zato je jagodičevje, ki ga nameravate pojesti takoj, najbolje obrati pozneje, sadeže, ki jih nameravate skuhati v marmelade in džeme, pa lahko oberete, še preden so popolnoma zreli. Jagode lahko pogosto obirate junija. Ribez bo zrel malce pozneje, zato sadeže lahko poberete od konca junija do začetka avgusta. Maline in robide lahko obirate od julija/začetka avgusta do sredine oktobra.
Obrezovanje jagodičevja: kako poskrbeti, da bo jagodičevje vedno bogato obrodilo
Takoj po obiranju ali ob koncu jeseni je treba starejše vitice obrezati, da se lahko mlajše bolje razvijejo, saj se bodo sadeži razvili na njih. Vejice, ki so stare od tri do štiri leta, lahko porežete, obrežite pa tudi mlade in močne poganjke, ki rastejo neposredno iz tal. Šibke mlade vitice in stranske poganjke, ki so predebeli, prav tako odstranite. Poganjke malin in robid, ki so zrasli prejšnje leto, pustite, odstranjene poganjke, ki so stari dve leti, pa po obiranju porežite do tal.
Polži imajo jagode še posebej radi. Rdečih jagod in drugih sadežev se lotijo ponoči in vam tako lahko uničijo ves pridelek. Za odganjanje polžev obstajajo posebni izdelki. Poleg pregrade za polže, pripravljene iz školjčnega apnenca, boste v našem naboru izdelkov našli tudi različne granulate z aktivnimi sestavinami, ki vam bodo pomagali odganjati polže.
Značilni glivični obolenji, ki radi napadeta jagode, sta rdeča in bela listna pegavost jagod. Velike okrogle pike, ki merijo približno od 1 do 4 mm, se v obdobju obiranja pojavijo na listih. Belo listno pegavost jagod lahko prepoznamo po belih pikah z rdečimi robovi. V primeru rdeče listne pegavosti pa gre za rdečerjave pike. Bolj razširjena kot je infestacija pridelka, bolj pogosto se pike združujejo med seboj. Proti bolezni se lahko borite s fungicidi v obliki pripravljene raztopine za škropljenje ali koncentrata.
Poletne maline pogosto napadejo hrošči. Hrošči na sadnih rastlinah večinoma iščejo hrano v mesecu maju, ko se zbudijo iz zimskega spanca. Po oploditvi samice izležejo jajčeca v cvetove malin. Ko se izležejo ličinke, se lotijo sadežev, ki zorijo, in zmanjšajo količino pridelka na rastlinah malin.
Glivično obolenje, ki pogosto napada maline, je malinova rja. Prepoznali jo boste po zelenkastih ali rumenkastih pikicah na zgornji strani lista. Na spodnji strani lista so pikice svetlo oranžne, sčasoma pa postanejo rjave ali črne. Če so grmi močno okuženi, malinova rastlina predčasno izgubi liste. V tem primeru lahko uporabite zdravilo proti glivičnim okužbam, ki bo zaustavilo širjenje bolezni in preprečilo nove okužbe.
Več o gojenju sadja in zelenjave v vrtu