Karakteristike
Potrebe
Obdobje pobiranja pridelka
Karakteristike
Pravilno sajenje
Sajenje korenja
Korenje ni samo preprosto za nego na domačem vrtu, ampak je tudi zelo zdravo. Da zagotovite njegovo najboljšo rast, ga posadite v zelo rahla tla brez kamenja. Uporabite lahko tudi posebno zemljo za zelenjavo, saj ima vse potrebne lastnosti in tako poskrbi za zdravo rast vaše rastline.
Takoj ko se zemlja spomladi osuši, lahko začnete s setvijo spomladanskega ali poletnega korenja. Da boste čim prej izkoristili svojo toplo gredo, lahko korenje sejete že od začetka marca in gredo nato pokrijete s kopreno. Korenje za ozimnico sejte od sredine maja do julija, saj bo tako do jeseni doseglo želeno velikost.
Korenje sejte v vrste in odvisno od sorte zagotovite razmik med posameznimi rastlinami od 30 do 45 cm. Semena pri tem posadite v zemljo vsaj 1–2,5 cm globoko. Če za setev uporabite trakove za sejanje, si tako zagotovite enakomerno setev in si pozneje prihranite naknadno presajanje pridelka. Včasih lahko traja do 3 tedne, da prva stebla in listi korenja pokukajo iz zemlje. Zato vam priporočamo, da si vrsto s posajenimi semeni označite z zaznamovalno setvijo. Tukaj se najbolj obnesejo redkvice, koper ali krebuljice.
Da bo korenje bolje vzklilo, lahko semena 24 ur pred setvijo položite v vlažen kremenov pesek. Če to zmes posadite v zemljo, bo to pripomoglo k hitrejši rasti in kaljenju semen.
Pravilna nega
Nega korenja
Za dober in sočen pridelek je potrebno veliko vode. Še preden semena zares vzklijejo, jih prve tri tedne redno zalivajte, vendar poskrbite, da curek vode ne bo premočan. Pri tem je pomembno, da semen ne utopite. Takoj ko glavice korenja pokukajo iz zemlje, nanje ponovno nasujte zemljo. Vaša zelenjava se bo počutila najbolje, če bo poleti pogosto deževalo. Če pa nastopijo daljša obdobja suše, morate korenje dodatno zalivati.
Korenje sodi v skupino rastlin, ki za razvoj potrebujejo srednje veliko do veliko hranil, zato ga je treba redno gnojiti. Dolgotrajno gnojilo dodajte v sadilno jamo že pri posaditvi. Tako ima korenje že od začetka dovolj hranil in ga ni treba dodatno gnojiti. Obstaja pa tudi možnost, da rastline vsak teden zalivate z organskim tekočim gnojilom – za to vam priporočamo uporabo posebnega gnojila za zelenjavo.
Korenje, ki ste ga posejali spomladi, sicer ne bo tako zraslo, bo pa zato izjemno slastno. Odvisno od sorte je to korenje zrelo že po približno 10 tednih. Korenje, ki ga želite izpuliti, preprosto povlecite iz zemlje in z njega odstranite ostanke zemlje in zelenje. Ko ga poberete, bo v hladilniku ostal svež več dni ali celo več tednov.
Pozne vrste korenja pustite čim dlje v zemlji, celo do jeseni. Poberite ga šele, ko se konice listov obarvajo rumeno ali rdeče. Ker nezrelo korenje začne hitreje gniti, skladiščite samo zdrav in popolnoma zrel pridelek. Liste pri tem odvijte stran ali pa odrežite tri do pet centimetrov nad korenino. Svojega pridelka ne umijte, ampak ga samo zakopljite v pesek in shranite v hladno klet z visoko vlažnostjo zraka.
Več o gojenju zelenjave ter zelenjavnem vrtu
Za dober pridelek