compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Navdih
  4. Iz vrta na mizo
  5. Naš recept za borovničevo torto brez sladkorja

Poletna borovničeva torta brez sladkorja

Jagode, maline, češnje in navsezadnje tudi borovnice – prihaja čas, ko bomo lahko obrali jagodičevje, ki čaka samo še na to, da ga pripravite. Naš recept za borovnice je borovničeva torta, ki smo jo pripravili popolnoma brez sladkorja.

Borovničeva torta brez sladkorja

Sestavine

Za testo

  • 400 g borovnic
  • 3 zrele banane
  • 4 jušne žlice javorjevega sirupa (ali medu, če vam je ta bolj pri srcu)
  • 3 jušne žlice repičnega olja
  • 3 velika jajca
  • 200 ml mleka
  • 150 g zmletih mandljev
  • 170 g polnozrnate moke
  • 60 g ovsenih kosmičev
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 1 ščep soli
  • ½ stekleničke vanilijevega izvlečka

Za preliv

  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 2 jušni žlici javorjevega sirupa
  • 3 jušne žlice repičnega olja
  • 100 g borovnic
compo image

Borovničeva torta brez sladkorja

Postopek

Najprej previdno pretlačite banane z vilicami, nato pa jih v skledi zmešajte z javorjevim sirupom, repičnim oljem, jajci, mlekom in vanilijevo esenco. Nato zmešajte suhe sestavine v drugi skledi, potem pa jih dodajte bananini mešanici. Zatem v testo previdno vmešajte še borovnice. Dno pekača pokrijte s peki papirjem in dobro namastite robove z maslom ali margarino. Nato v pekač vlijte testo in ga zgladite, da bo ravno.

Za preliv zmešajte ovsene kosmiče z javorjevim sirupom in repičnim oljem, dokler ne dobite lepljive mešanice. Preliv razporedite po testu, nato pa po njem potresite še preostale borovnice za okras. Torto položite na pladenj za peko na najnižje vodilo pečice in pecite približno 40 minut pri 200 °C (zgornje in spodnje segrevanje). Ker se bodo ovseni kosmiči zaradi javorjevega sirupa v pečici karamelizirali, bodo po nekaj časa morda porjaveli, kar pa ne bo negativno vplivalo na okus.

Če se vam ob pogledu na toplo torto cedijo sline, vam priporočamo, da se še malce zadržite. Podobno kot številne torte, pripravljene na osnovi sladkega jagodičevja, tudi borovničeva torta svojega polnega okusa ne razvije vse do naslednjega dne. Torta postane sočna in sadno sladka šele po tem, ko je sočnost banane in borovnic dobro prepojila tudi ostale sestavine. Zato je najbolje, da počakate, da torta en dan po peki počiva, medtem pa jo narahlo pokrijte s prozorno folijo.

Posebno poglavje o jagodičevju: vse, kar morate vedeti o jagodičevju

Na tem mestu lahko izveste vse o najbolj priljubljenih sortah jagodičevja in o tem, kako te sladke sadeže vzgajati ter kako zanje skrbeti.

izvedite več

Deli