Borovničeva torta brez sladkorja
Za testo
Za preliv
Borovničeva torta brez sladkorja
Najprej previdno pretlačite banane z vilicami, nato pa jih v skledi zmešajte z javorjevim sirupom, repičnim oljem, jajci, mlekom in vanilijevo esenco. Nato zmešajte suhe sestavine v drugi skledi, potem pa jih dodajte bananini mešanici. Zatem v testo previdno vmešajte še borovnice. Dno pekača pokrijte s peki papirjem in dobro namastite robove z maslom ali margarino. Nato v pekač vlijte testo in ga zgladite, da bo ravno.
Za preliv zmešajte ovsene kosmiče z javorjevim sirupom in repičnim oljem, dokler ne dobite lepljive mešanice. Preliv razporedite po testu, nato pa po njem potresite še preostale borovnice za okras. Torto položite na pladenj za peko na najnižje vodilo pečice in pecite približno 40 minut pri 200 °C (zgornje in spodnje segrevanje). Ker se bodo ovseni kosmiči zaradi javorjevega sirupa v pečici karamelizirali, bodo po nekaj časa morda porjaveli, kar pa ne bo negativno vplivalo na okus.
Če se vam ob pogledu na toplo torto cedijo sline, vam priporočamo, da se še malce zadržite. Podobno kot številne torte, pripravljene na osnovi sladkega jagodičevja, tudi borovničeva torta svojega polnega okusa ne razvije vse do naslednjega dne. Torta postane sočna in sadno sladka šele po tem, ko je sočnost banane in borovnic dobro prepojila tudi ostale sestavine. Zato je najbolje, da počakate, da torta en dan po peki počiva, medtem pa jo narahlo pokrijte s prozorno folijo.
Morda vas bodo zanimale tudi naslednje teme