compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Navdih
  4. Iz vrta na mizo
  5. Recept za paradižnikovo in špinačno pito

Recept

Paradižnikova in špinačna pita

Paradižniki in špinača, ki ste jih nabrali na vrtu, bodo popolna osnova za okusno zelenjavno pito. Poskusite naš recept, gotovo vam bo všeč.

Paradižnikova in špinačna pita

Sestavine

  • 225 g listnatega testa
  • 15 češnjevih paradižnikov
  • 500 g sveže špinače
  • 1 strok česna
  • 2 šalotki
  • 4 jajca
  • 100 ml smetane
  • Sol, poper, muškatni orešček
  • 4 jušne žlice olivnega olja
  • Nekaj vejic bazilike

Nasvet

Pita bo odlična tudi, če zelenjavi dodate malce šunke.

Paradižnikova in špinačna pita

Postopek

Čas priprave: 55 minut

 

Pekač za pito namastite z malo olivnega olja, razvaljajte listnato testo na velikost, ki bo malce večja od pekača, in ga namestite v pekač tako, da bo s testom prekrit tudi rob pekača. Operite špinačo, jo ožemite in odstranite stebla. Češnjeve paradižnike in česen prerežite na pol, nato pa na kocke narežite šalotke. Segrejte olivno olje v ponvi in na hitro prepražite šalotke ter česen, dodajte špinačo in nadaljujte s kuhanjem, dokler ne oveni. Počakajte, da se nekoliko ohladi, nato pa jo skupaj s paradižniki razporedite po testu. Jajce stepite skupaj s smetano, nato pa mešanico dobro začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Jajčno mešanico prelijte čez špinačo in paradižnike. 25 minut pecite v ventilacijski pečici pri temperaturi 160 °C. Nato s stebla odstranite liste bazilike in jih potresite po piti.

Deli