Karakteristike
Potrebe
Obdobje pobiranja pridelka
Karakteristike
Pravilno sajenje
Sajenje rabarbare
Pri gojenju rabarbare velja čisto preprosto pravilo: čim dlje bo rasla na enem mestu, tem bolj bo zrasla in tem boljši bo vaš pridelek. Če dobro skrbite za svojo trajnico, bo zelo hitro dosegla višino enega metra in se razrasla tudi v širino, zato rabarbari zagotovite vsaj en kvadratni meter prostora. Ta kvadratni meter naj bo na voljo na sočni do polsenčni legi. Za to rastlino, ki za rast potrebuje veliko hranil, je še bolj pomembna kakovost tal, saj ima najraje rahlo in enakomerno vlažno zemljo, ki mora biti predvsem bogata s hranili. Ko svoji rastlini zagotovite prijetno sončno lego in zadostno količino hranil, se bo rabarbara po posaditvi spremenila v zelo dolgoživo rastlino, ki je odporna proti zmrzali – zato se vam bo izplačalo, če boste pri izbiri lege upoštevali vse njene želje.
Pri rabarbari v zemljo posadite koreninsko grudo. To lahko kupite v vrtnariji ali pa prosite kar soseda, da odreže del svoje preveč razraščene rastline, saj je razmnoževanje rabarbare z delitvijo povsem preprosto. Kar se tiče primernega časa za sajenje, lahko izbirate med jesenjo in pomladjo.
Zdaj pa se bomo posvetili najpomembnejšemu koraku pri gojenju rabarbare: pripravi tal. Odločilni pogoj za zdravo rast rastline je zadostna količina hranil v zemlji. Ker pa rastlina raste precej hitro in se zelo razširi, boste čez nekaj časa imeli kar nekaj težav pri dodajanju organskega gnojila ali komposta. Zato pred posaditvijo rabarbare tla globinsko prekopljite in v zemljo vmešajte veliko količino hranil. Po posaditvi to trajnico še enkrat zelo dobro zalijte.
Pravilna nega
Nega rabarbare
Rastline, ki hitro rastejo, potrebujejo veliko vode – to velja tudi za vašo rabarbaro. Predvsem med obdobjem rasti maja in junija jo je treba vedno zadostno zalivati, saj se bo rastlina hitro odzvala na pomanjkanje vode s počasnejšo rastjo in ožjimi stebli.
Le pri redkih vrtnih rastlinah je pridelek tako zelo odvisen od rednega dodajanja hranil kot pri rabarbari. Če ji vedno priskrbite zadostno količino hranil, bo rastlina vsako leto večja in vam bo zagotovila dober pridelek. Zato ji lahko tudi med obdobjem rasti vsaka dva tedna priskočite na pomoč z dodatkom organskega tekočega gnojila. Še pomembnejše pa je gnojenje po tem, ko junija pridelek poberete. Takrat tudi ne boste imeli težav doseči razraščene korenine svoje rastline.
Od sredine maja so stebla rabarbare z listi večinoma dovolj trdna, da jih lahko poberete. Vendar morate biti pri tem pozorni na naslednje! Najpomembneje je, da upoštevate priporočeni čas za obiranje, saj po koncu junija (ključni datum je praviloma ivanje ali kresna noč 23. junija) vsebnost oksalne kisline v steblih tako močno naraste, da lahko uživanje teh stebel škodi vašemu zdravju. Tudi listov takrat ni več priporočljivo uživati, ker je tudi v njih vsebnost kisline trajno previsoka.
Preden začnete svojo sadiko rezati, ji dajte 2–3 leta časa, da se najprej dobro razvije. Če rastlino že takoj na začetku preveč porežete, bo to zelo slabo vplivalo na njen nadaljnji razvoj. Vendar tudi pri starejših rastlinah nikoli ne poberite več kot le polovico rastline, saj bi jo s tem preveč oslabili. Po nekaj letih je rastlina že dovolj velika, da se lahko zadostno preskrbuje samo s polovico svojih stebel.
Da poberete svoj pridelek, stebel ne odrežite s trajnice, temveč jih z rahlim vrtenje in močnim potegom preprosto izpulite iz koreninske grude.
Še več sort zelenjave
Za dober pridelek