Svež vonj sivke dobro poznamo zaradi kopalničnih mil ali vrečk s sivko, ki jih obešamo v garderobne omare, to aromatično zelišče pa se vse pogosteje uporablja tudi v kuhinji. Pokazali vam bomo, kako v vašem domu z majcenimi vijoličastimi cvetovi vzbuditi popolnoma nove kuharske občutke. V tem članku bomo uporabili cvetove sivke, polnozrnate maslene piškote in rikoto in iz njih pripravili slastno sivkino skutino torto.
Sivkina skutina torta
Za model premera približno 23 cm:
Sivkina skutina torta
Testo
Dno modela za peko obložite s peki papirjem in dobro namastite stranice z maslom. Nato v vrečki zdrobite polnozrnate maslene piškote v enakomerno, fino mešanico s pomočjo valjarja. Nato v kozici stopite maslo in ga dobro zmešajte z zdrobljenimi piškoti. Mešanico masla in piškotov zlijte v pekač, jo poravnajte z žlico in dajte v hladilnik za eno uro, da se mešanica strdi.
Nadev
Medtem imate čas za pripravo naravne sivkine arome, ko se testo strjuje. Za to sivkine cvetove rahlo pogrejte v kozici skupaj s kislo smetano in pustite, da mešanica eno uro stoji.
Zdaj lahko začnete z nadevom. Najprej v vodni kopeli stopite belo čokolado. Maskarpone, rikoto in sveži sir skupaj z jajci zmešajte v skledi, nato pa dodajte še stopljeno čokolado ter mešanico sivkinih cvetov in kisle smetane.
Če želite, lahko nadev obarvate vijolično, in sicer tako, da mu dodate malce vijolične jedilne barve. V mešanico enostavno kanite nekaj kapljic in počasi mešajte, dokler ne dobite odtenka, ki ste si ga zaželeli. V nasprotnem primeru bo mešanica kaj hitro postala pretemna. Če želite lep odtenek vijolične, lahko tudi zmešate rdečo in modro jedilno barvo.
Peka
Sedaj pa zlijte nadev v pekač in ga zgladite. Ker lahko s spodnjega dela pekača pri segrevanju odtekajo manjše količine masla, morate tudi pekač v pečici prekriti s peki papirjem, da se ne bi umazal. Nato namestite torto na najnižje vodilo v pečici in pecite pri 150 °C (zgornje in spodnje segrevanje) eno uro.
Po potrebi po nekaj časa pokrijte torto z aluminijevo folijo, da torta ne bi porjavela. Po koncu peke vrat pečice ne odpirajte takoj, pač pa pustite, da torta počiva v ugasnjeni pečici še eno uro. Nato počasi odprite vrata pečice ter tako počasi in enakomerno zmanjšajte temperaturo torte. Na ta način se namreč ne bo sesedla.
Pečeno torto čez noč pustite v hladilniku.
Morda vas bodo zanimale tudi naslednje teme