Sočno korenje, hrustljava jabolka in cimet se združijo s sladko kremo iz vanilijevega masla: ti čudoviti kolački so prekrasno aromatični, vsebujejo pa tudi zdrave vire vlaknin. V obliki prisrčnih ovčk ali okrašeni z živopisanimi mrvicami bodo videti odlično na velikonočni mizi! S pomočjo našega recepta pa jih je tudi resnično enostavno pripraviti.
Korenčkovi in jabolčni kolački
Za 12 kolačkov
Za testo
Za kremo
Za okras
Korenčkovi in jabolčni kolački
Za testo
Operite in olupite korenje in ga nato naribajte s finim ali srednje finim strgalom. Operite jabolko, ga po potrebi olupite in ga naribajte, tako kot korenje. Segrejte in stopite maslo.
Ubijte jajce in ga narahlo stepite v veliki posodi. Dodajte sladkor in dobro premešajte. Dodajte maslo in dobro premešajte.
Premešajte ostale suhe sestavine (moka, pecilni prašek, zmleti mandlji, cimet, sol) v skledi in jih dodajte mešanici jajca in masla. Zamesite rahlo testo. Po potrebi dodajte mleko. Nazadnje dodajte še naribano korenje in jabolko in ponovno dobro premešajte.
Sedaj pa testo razporedite v posodice za mafine: napolnite 3/4 vsake posodice in jih namestite na pekač za mafine, če ga imate.
Pecite v pečici pri 180 °C z zgornjim in spodnjim segrevanjem med 30 in 35 minut (ventilacijska pečica: 160 °C). Kolački bodo pečeni, ko bodo po vrhu rahlo zapečeni. Nato jih vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladijo.
Za masleno vanilijevo kremo
Zmehčano maslo temeljito zmešajte s sladkorjem v prahu, dokler se sladkor popolnoma ne razgradi. Dodajte mleko in vanilijev izvleček in vmešajte v kremo. Če je krema pregosta, dodajte več mleka. Če je krema preredka, dodajte več sladkorja v prahu. Kremo lahko sedaj enostavno namažete po kolačkih ali pa jo nabrizgate s pomočjo vrečke za iztiskanje.
Lahko pa se odločite tudi za preprosto limonino glazuro ali kremo iz kremnega sira, ki je prav tako okusna.
Za dekoracijo
Glavice ovčk so izdelane iz fondanta. Oči so izdelane iz belega fondanta: najprej oblikujte zelo majhne kroglice in jih sploščite. Zenice pobarvajte s črno jedilno barvo.
Preostanek belega fondanta pobarvajte s črno jedilno barvo (ali pa kupite fondant v ustrezni barvi). Če fondant postane preveč lepljiv, vanj preprosto vgnetite več sladkorja v prahu.
Oblikujte kroglice v velikosti oreha, ki bodo predstavljale osnovo za ovčje glavice, in jih nato previdno sploščite na zgornjem delu. Ušeska smo izdelali iz dveh majhnih zvitkov, ki smo jih na zgornjem delu zvaljali nekoliko tanjše in jih nato pritrdili na strani glave. Pritrdite še oči in nežno pritisnite. Nazadnje pa s pomočjo zobotrebca ustvarite dve nosnici.
Več slastnih receptov, pripravljenih iz doma vzgojenega sadja in zelenjave