Uporaba z vitaminom bogatih, nenadzorovano rastočih rastlin v kuhinji
Plevel raste, kjer mu srce poželi. Nad tem dejstvom se lahko pritožujete ali pa ga poskusite kar najbolje obrniti sebi v prid. Številne trdovratne rastline so izjemno primerne za kuhanje. Pogosto nam zagotavljajo več hranilnih snovi kot skrbno vzgojena zelenjava. V tem članku vam bomo pokazali precej edinstven način za boj proti plevelu, predstavili pa vam bomo tudi šest sort užitnega plevela, ki popolno dopolnjujejo zdrav način prehranjevanja. POZOR: obirajte le plevel, za katerega točno veste, za kaj gre! Najboljši način za obiranje plevela je zgodaj zjutraj, ko so rastline še sočne in sveže.
Raznovrstne brezplačne rastline
Poln vitaminov
Dobri stari regrat je enostavno prepoznati, z uporabo pa ne morete zgrešiti, ker so užitni prav vsi deli rastline. Edini del, ki ga ne smete jesti, je beli mleček, ki ga proizvaja rastlina in ki ga morate dobro sprati. Regrat vsebuje veliko vitamina A in vitamina C, zato se lahko brez sramu postavi ob bok solati, zagotavlja pa nam tudi veliko beljakovin in kalija. Vas je pri nabiranju malce zaneslo? Nič hudega – regrat lahko brez težav zamrznete in ga pojeste pozneje. Poleg aromatične solate lahko iz cvetov naredite tudi odličen čaj. Najbolj znan izdelek iz regratovih cvetov pa je verjetno regratov sirup.
Nadomestek špinače
Koprive so eden od najbolj osovraženih vrtnih plevelov – menimo, da je ta sloves popolnoma neupravičen. Listi, ki se jih vsi tako bojimo, so polni vitamina C, železa in kalcija. Kot zdravilna rastlina pa se kopriva uporablja celo za zdravljenje revme in okužb sečil. Ko nabirate in pripravljate liste, nosite rokavice, ko pa boste liste prevreli ali temeljito sesekljali, pa vas ne bodo več pikali. Liste lahko pripravite na enak način kot špinačo, ali pa jih uporabite za pripravo okusnega pesta. Iz kopriv lahko pripravite tudi obilne obroke, saj jih lahko uporabite kot nadev za raviole ali v juhi.
Naš NASVET: narava bo zelo cenila, če nekaj kopriv kljub vsemu pustite na vrtu. Nudijo namreč dobra zavetišča za žuželke ter vir prehrane za številne metulje.
Pekoč okus
Navadna regačica se bo vedno znova vračala ne glede na to, kako močno se je poskušate znebiti. Če vašega vrta še ni popolnoma zavzela, jo lahko najdete na gozdnem robu, saj ta plevel najbolje uspeva v polsenčni legi. Mladi listki so nekoliko pekoči in odličnega okusa, ki spominja na mešanico korenja in peteršilja. Obrati se jih splača že zato, ker vsebujejo veliko količino vitamina A in mineralov – navadna regačica je na lokalni ravni še bolj dragocena od ohrovta. Pripravite pa lahko tudi stebla in cvetove. Rahlo pekoč okus navadne regačice je popoln dodatek za krompirjevo solato, podobno kot špinačo pa jo lahko pripravite tudi v obliki pireja. Z nekaj listki pa lahko obogatite tudi svoje zelene smoothieje in jim tako dodate pridih svežine – ne bo vam žal!
Precej grenka
Bršljanasto grenkuljico boste zlahka prepoznali po majcenih vijoličastih cvetovih. Če ne raste na vaši trati, jo poiščite pod živimi mejami in grmičevjem. Bršljanasta grenkuljica dobro uspeva v hladnih in vlažnih razmerah. Nikar pa ne naberite preveč zgubanih listkov – sicer res vsebujejo veliko vitamina C, so pa precej grenki. Če želite jedem le malce spremeniti okus, je lahko nekoliko dodate zeliščnemu maslu ali zeliščni skuti. Listke lahko uporabite tudi v solatah, obarah in omletah. Užitni pa so tudi cvetovi in poganjki. Ker so sladkastega okusa, jih lahko za bolj prefinjen okus dodate sladicam.
Vonj po česnu
Čemaž lahko od marca do sredine maja najdete na travnikih in gozdovih. Vendar pazite: ker so listi izjemno podobni listom strupene šmarnice, jih lahko kaj hitro zamenjate! V primerjavi s šmarnico so listi čemaža na spodnji strani matirani. Čemaž lahko prepoznate tudi po vonju, ki spominja na vonj česna. Ko ga boste nekaj časa nabirali, vam bodo roke dišale po česnu. Verjetno ste že slišali za pesto in omake, pripravljene iz čemaža. Zahvaljujoč aromatičnemu okusu je čemaž eden od bolj okusnih plevelov in nepogrešljiv del menija številnih restavracij.
Vsebuje veliko beljakovin
Navadno zvezdico je praktično nemogoče iztrebiti. K sreči lahko listke te rastline enostavno pojeste. Poleg tega, da vsebuje veliko beljakovin in magnezija, je ta zel priljubljena tudi zaradi blagega in aromatičnega okusa. Uporabite jo lahko v juhah ali v solati, pa tudi v zeliščnem maslu in ostalih namazih. Navadno zvezdico boste zlahka našli, saj raste na zemlji v prahi, ki jo denimo najdemo na praznih kmetijskih zemljiščih, vrtnih gredicah ali odprtih stranpoteh.
Neposredno z vrta
Izdelki za vzgajanje lastnih pridelkov