compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Navdih
  4. Iz vrta na mizo
  5. Krompirjeva juha s porom

Nasitna krompirjeva juha s porom

Vroča krompirjeva juha v hladnih deževnih dneh ali takrat, ko vreme enostavno noče sodelovati, tekne še bolj! Za našo različico smo uporabili le nekaj sestavin, jed pa je še bolj okusna, če jo pripravite z doma vzgojeno zelenjavo

Krompirjeva juha

Sestavine

Za štiri osebe:

  • 1 kg moknatega krompirja
  • 1 por
  • Približno 300 ml mleka
  • 1 skodelica smetane
  • 1 strok česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • Malo naribanega muškatnega oreščka
  • Posušena zelišča (npr. timijan, provansalska zelišča, malo peteršilja
  • Sol, poper
  • 1 bageta
compo image

Krompirjeva juha

Postopek

Krompirjeve gomolje operite in olupite, nato pa operite še por in ga narežite na kolobarje. Olupite česen in ga na drobno nasekljajte (ali stisnite).     

V velikem loncu segrejte slani krop, dodajte krompir in kuhajte do mehkega. Ko bo krompir skuhan, odstranite lonec s štedilnika in v loncu pustite malo vode, ki je ostala od kuhanja. Ne odlijte vse vode. Krompir ročno pretlačite na majhne koščke. Dodajte nasekljani ali stisnjeni česen in lonec postavite nazaj na štedilnik.

Med neprestanim mešanjem dodajte mleko in smetano, ko se juha zgosti (po potrebi dodajte še malo vode), dokler ne boste dobili želene gostote in teksture. Po okusu začinite z muškatnim oreščkom, zelišči, soljo in poprom. Dodajte por, kuhajte še nekaj minut in juha je gotova! Preden juho postrežete, jo okrasite z nekaj peteršilja.

Bageto narežite na rezine in jo postrezite k juhi. Po želji pa lahko kruh narežete tudi na kocke in ga ocvrete v ponvi na malo olivnega olja na srednji temperaturi ter tako pripravite ocvrtke.

Dober tek!

Deli