Krompirjeva juha
Za štiri osebe:
Krompirjeva juha
Krompirjeve gomolje operite in olupite, nato pa operite še por in ga narežite na kolobarje. Olupite česen in ga na drobno nasekljajte (ali stisnite).
V velikem loncu segrejte slani krop, dodajte krompir in kuhajte do mehkega. Ko bo krompir skuhan, odstranite lonec s štedilnika in v loncu pustite malo vode, ki je ostala od kuhanja. Ne odlijte vse vode. Krompir ročno pretlačite na majhne koščke. Dodajte nasekljani ali stisnjeni česen in lonec postavite nazaj na štedilnik.
Med neprestanim mešanjem dodajte mleko in smetano, ko se juha zgosti (po potrebi dodajte še malo vode), dokler ne boste dobili želene gostote in teksture. Po okusu začinite z muškatnim oreščkom, zelišči, soljo in poprom. Dodajte por, kuhajte še nekaj minut in juha je gotova! Preden juho postrežete, jo okrasite z nekaj peteršilja.
Bageto narežite na rezine in jo postrezite k juhi. Po želji pa lahko kruh narežete tudi na kocke in ga ocvrete v ponvi na malo olivnega olja na srednji temperaturi ter tako pripravite ocvrtke.
Dober tek!
Morda vas bodo zanimale tudi naslednje teme